Information vedr. udstilling:
Til foreningens Føl – og plageskuer, skal ALLE ”ikke-kårede” ponyer måles, inden bedømmelse, dette gælder også ponyer som udelukkende skal deltage i brugsklasser. Det er skueledelsens ansvar, at påføre bedømmelsesskemaet, hvorvidt ponyen er kåret.
Hvis din pony overskrider max målet for aldersgruppen, vil den blive bedømt i holdet, som de øvrige ponyer, men den vil IKKE blive oprangeret, og kan efterfølgende IKKE deltage i finale. Ponyer over max-mål på 107 cm, kan ikke bedømmes, hverken i eksteriør- eller brugsklasser.
Følgende max – mål er gældende:
- Føl, 1 års og 2 års = max-mål 103 cm
- 3 års = max-mål 105 cm
- 4 års og derover = max-mål 107 cm
Hvis du udstiller en pony med tandstillingsfejl; dvs. over-/underbid eller asymmetrisk bid, vil det samme gøre sig gældende. Din pony vil blive bedømt, men ikke oprangeret, og kan ikke deltage i en evt. finale. Ponyen vil blive trukket i typekarakteren, afhængig af, hvor slem fejlen vurderes at være, og det vil fremgå tydeligt af beskrivelsen. Tandskifte hos plage dømmes ikke ned, medmindre der tydeligt er tale om tandstillingsfejl.
Vi er blevet bekendt med, at der kan forekomme udstillings-ponyer med asymmetrisk hovedfacon. Dette har der tidligere været forekomst af i UK, men er det heldigvis ikke mere, da de i SPSBS ret hurtigt og konsekvent, fik disse ponyer taget ud af avlen. De mener at kunne konkludere, at det er arveligt. Den asymmetriske hovedfacon, kan ses i forskellige varianter, hvor de værste eksempler helt klart påvirker ponyens velbefindende, og giver anledning til vejrtrækningsbesvær og manglende plads til tænderne. Nogle er endda så deforme, at det må betegnes som egentlig misdannelse. Vi ønsker ikke disse ponyer i avlen, og vil derfor bedømme dem ret konsekvent, efter samme fremgangsmåde som beskrevet ovenfor – altså får de en bedømmelse, men oprangeres ikke, får en bemærkning i beskrivelsen, og trækkes i typekarakteren, alt efter sværhedsgraden af asymmetrien. Det skal dog bemærkes, at hovedfaconen på plage kan ændre sig, efterhånden som ponyen vokser til, så vær opmærksom på, at det kan ændre sig inden for de første ca. 3 år.
På baggrund er ovenstående, er der enighed om, at til de arrangementer / udstillinger, hvor foreningens 5-trinsskala anvendes, vil ponyen kun kunne opnå 5 i type. Der må ikke kunne sættes tvivl ved, om ponyen har en deformitet!
På diverse skuer, hvor dyrskue-skalaen anvendes, er der ligeledes enighed om, at ponyer som er over 3 år maximalt kan opnå 22 point. Ponyer der er under 3 år kan maximalt opnå 21 point.
Denne enighed er begrundet i, at vi i fællesskab vil sende et signal om at deformiteten ikke er ønskelig i avlen. Ligeledes ønskes der ikke, at ponyen eventuelt kan deltage i en fælleskonkurrence.
Den markante nedtrækning i type-karakteren skal selvfølgelig begrundes i beskrivelsen.
I Avlsforeningens love og regler står der, at alle importerede hingste, skal stille til ID kontrol og måling på en plads anvist af foreningen, INDEN optagelse på foreningens hingsteliste. Dette krav vil i fremtiden blive håndhævet, og i den forbindelse vil også hovedfaconen på pågældende hingst blive kontrolleret.
Information vedr. dommeres inhabilitet:
En dommer skal ikke bedømme en pony, som han/hun er bekendt med er avlet, solgt, leaset eller produceret af dommeren eller hans/hendes nærmeste familie eller arbejdsgiver. Man skal heller ikke bedømme en pony, som man har økonomisk interesse i. Endvidere skal man ikke dømme en hingst, som bedækker dommerens hopper i indeværende sæson.
Veterinære standarder:
Links til den engelske udgave samt dansk oversættelse.