Shetlandsponyens og avlsforeningens historie
Skrevet af: Ulla Løje, Stutteri Abildore
Hvornår Shetlandsponyerne har holdt deres indtog i Danmark står vist ikke helt klart.
Musse ( S 1) er født i 1947, og de sparsomme meddelelser om hende er, at hun var sort og målte ved kåring i 1959 106 cm. Så vi kan slet ikke hamle op med Shetlandsponyens moderland, Storbritanien, hvor den første stambog udkom i 1890!
Vores Shetlandsponyavl var oprindelig en sektion under Dansk Ponyavlsforbund, som blev stiftet i 1959 ved en generalforsamling indkaldt af Erik Lindgren, direktør for Den Kongelige Danske Porcelænsfabrik. Ponyavlsforbundet afholdt kåringer flere steder i landet for alle ponyracer. Udover at være tilsluttet Ponyavlsforbundet, organiserede vi os i foråret 1968 i Avlsforbundet for Shetlandsponyer i Danmark, hvis første generalforsamling blev afholdt i juli 1968. Vores æresmedlem, Clara Svanholm, forelagde et regnskab, og man enedes om at beholde det allerede antagne foreningsnavn, samt at vælge Åge Nielsen, stutteri Garbo, til formand.
Kåring i Dansk Ponyavlsforbund 1967
Den første selvstændige hoppekåring fandt sted i efteråret 1968 i Randers, Vejle og Roskilde med deltagelse af 114 hopper, og hingstekåringen fandt sted i marts 1969. Dommerne, som alle var danske, var Helge Schwartz, politibetjent og opdrætter af Shæferhunde, Carl Øxenberg (stutteri Nørrevang), Albrekt Petersen (stutteri Højgård), Niels Ove Nielsen, bedre kendt som N.O. (stutteri Korsgård) samt konsulent Henning Rasmussen. Resultatet af kåringerne i Randers og Roskilde blev, at 17 hingste blev kårede ud af 32,heriblandt velkendte navne som Harviestoun Bombshell, Ravnborg Chalif og Spaniardson of Hools,
som alle 3 blev kårede i 1. kl.
Hingstekåring 1969
Udgivelsen af den første stambog for Shetlandsponyer blev besluttet i november 1969, og stambogen udkom det følgende år. Før den tid havde jo alle ponyracer afholdt fælles kåring, og Anna Åby, som var stambogsfører for Dansk Ponyavlsforbund, havde samlet alle kåringsresultaterne i et stambogskartotek. Med undtagelse af få importerede hopper, er de første 200 ponyer i stambogen stort set uden afstamning, man tænkte ikke så meget i stamtavler dengang, men godkendte en hel del ponyer uden stamtavle, ligesom deres afkom blev registreret. Man kan stadig i dag støde på den aldeles forældreløse Prins Højgård (SH 9),
han var sort og målte kun 80 cm i højden.
Prins Højgård SH 9
Stamtavler på Shetlandsponyerne finder man egentlig først på de importerede dyr, allerede i 1951 importerede Helge Schwartz Wells Erick (oprindelig Erick of Longhaugh reg 29001) men hingsten har vist ikke efterladt sig spor i avlen. I begyndelsen af 1960erne tog importerne fart, og for at nævne nogle af de vigtigste, importerede Åge Nielsen, Garbo, de to betydelige, sorte hingste Eckington Knoydart (SH3) og sønnen Sultan of Woodhall (SH 27). Holger og Inge Rasmussen, Nørvang, importerede Suspect of Marshwood (SH 44), Clara Svanholm, Ravnborg, Kirkbride Gleaming (SH 11), Lise og Leif Olesen, Majgården, Harviestoun Ptarmigan, som er den allerførste hingst i vores stambog SH 1, og den grå Littlestoke White Chartreuse (SH 18).
Black Boy SH 23
Gayman of Berry SH 70
Harviestoun Bombshell (SH 5) kom i Åse og Albrekt Petersens eje, Carl Øxenberg, Nørrevang, købte Black Boy (SH 23) fra South Park i England, og Å. Davidsen i Næstved importerede den røde Hurtwood Rannoch (SH 6), som er stamfader til adskillige af vores røde avlshingste med Napoleon I og Napoleon II i spidsen. Så sent som 1966-67 har knapt så gamle stutterier importeret fra Storbritanien, Erik og Mimi Willaume-Jantzen, Ryetgård hjemtog Spaniardson of Hools (SH 39) og stutteriet Abildore startede deres farveglade stutteri med hingsten Gayman of Berry (SH 70) i 1967.
Harviestoun Bombshell SH 5
Hopperne skal ikke glemmes, de blev importeret sideløbende med hingstene, og ud af mange, mange gode avlshopper, skal nævnes hopper som Rondo of Luckdon (S 43) importeret af Inge og Holger Rasmussen, stutteriet Nørvang og Lydia of Mousa (S 172), som hos Sonja Evart, blev grundlaget for stutteriet Ll. Lindegård, sammen med hingsten Øxenholms Sergio (SH 75).
Øxenholms Sergio SH 75 |
Rondo of Luckdon S 43 |
Mange stutterier er kommet til i årenes løb, og mange fortjener at blive nævnt, men det vil gå for vidt. En del af de allerede nævnte er ophørt, af de tidligere er der vel kun Nørvang, Ll Lindegård, Ryetgård og Abildore tilbage. Tiderne skifter, og hvor hovedvægten af importer i de tidlige år lå på sorte, senere også røde ponyer, fra Storbritanien, bliver der nu importeret mange Shetlandsponyer fra Holland. Hvor hovedvægten før lå på ponyer i standardstørrelse, er de mindre ponyer, miniaturene, ikke mindst de brogede, nu blevet meget efterspurgte, de fleste kommer fra Holland, enkelte fra Belgien og Sverige. Der skal være plads til alle kategorier, alle farver, alle størrelser, så længe kvaliteten bliver holdt i hævd, og udover Anna Åby, som kan stamtavlerne på alle Shetlandshingstene udenad, er vi jo desværre så få, der har set og kan huske alle de gamle hingste, der er gået forud – de var ikke så ringe endda, vi må ikke ødelægge, hvad de har grundlagt!
Stutteri Abildore 1985
Dansk Ponyavlsforbund stiftes.
1959
Første generalforsamling i Avlsforbundet for Shetlandsponyer i Danmark.
1968
Første selvstændige hoppekåring.
1968
Første selvstændige hingstekåring.
1969
Udgivelse af første stambog.
1970
Britiske dommere ved kåringer.
1973
Materialprøve ved endelig kåring af hingste indføres.
1976
Bedækningsattester indføres.
1979
Blodprøver og dyrlægekontrol af hingste til kåring indføres.
1982
Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark nedlægges.
1985
Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark af 1985 oprettes.
1986
Foreningen vedtager at antage det tidligere og nugældende navn: Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark.
1990
Første møde i den Internationale Shetlandsponykomite ( ISPC ).
1990
Krav om blodprøve/DNA prøve på alle hingste, der skulle indgå i avlen.
1994
Krav om hestepas til alle føl født i 1999 og senere.
1999
Internationalt Shetlandsponyskue – “År 2000 Shet’event” på Vilhelmsborg.
2000
Invitation til
Forårsshow 2024